Ρακιντζής Λέανδρος - Σωκράτης

Rakintzis_Leandros

 

Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης
Αρεοπαγίτης ε.τ.

Γεννήθηκε το 1938 στην Καβάλα όπου υπηρετούσε ως δικαστής ο πατέρας του.

Τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Χίο και εισήχθη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1957, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο της Νομικής το 1962, στη συνέχεια δε έλαβε το πτυχίο του Τμήματος Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο King’s Kollege του Λονδίνου.

Το 1964 διορίσθηκε Δικηγόρος Αθηνών, το 1966 πέτυχε στο διαγωνισμό έμμισθων παρέδρων τακτικής δικαιοσύνης και τοποθετήθηκε πάρεδρος στο Πρωτοδικείο Αθηνών, Πρωτοδίκης το 1968 στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου, στη συνέχεια το έτος 1971 μετατέθηκε ως Πρωτοδίκης στο Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου υπηρέτησε σε διάφορα τμήματα εμπράγματου, ενοχικού και δημοσίου και το έτος 1977 υπηρέτησε ως εισηγητής πτωχεύσεων. Το έτος 1979 προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών Κατερίνης, το δε έτος 1980 μετετέθη ως Πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών. Το έτος 1983 προήχθη σε Εφέτη Πατρών, το δε έτος 1984 μετετέθη ως Εφέτης στο Εφετείο Αθηνών και υπηρέτησε στο Εργατικό Τμήμα. Υπηρέτησε ως μέλος της Διοικήσεως του Εφετείου. Το 1993 προήχθη ως Πρόεδρος Εφετών Χανίων μέχρι του έτους 1996, όταν μετατέθηκε στο Εφετείο Ναυπλίου και το έτος 1997 στο Εφετείο Αθηνών και υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Εργατικού Τμήματος. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δικαστής, τοποθετήθηκε ως Πρόεδρος σε διάφορα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια, το δε έτος 1994 κληρώθηκε ως μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου στην υπόθεση ΑΓΕΤ-Ηρακλής κατά του τέως πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη και διεξήγε ως αναπληρωτής ανακριτής την ανάκριση και στη συνέχεια ως εισηγητής εξέδωσε το σχετικό Βούλευμα βάσει του οποίου έπαυσε λόγω παραγραφής η ποινική δίωξη. Επίσης προήδρευσε ως Πρόεδρος στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο που δίκασε την πολύκροτη υπόθεση για ανθρωποκτονία του Ι. Βαγιωνή. Το έτος 1998 προήχθη σε Αρεοπαγίτη και τοποθετήθηκε στο Β’ Τμήμα του Αρείου Πάγου, απ’ όπου παραιτήθηκε το έτος 2004 και διορίσθηκε με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου ως Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, ως προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Αρεοπαγίτης συμμετέσχε ως μέλος για τρία έτη στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και εκτέλεσε καθήκοντα Επιθεωρητή Αρεοπαγίτη στην Ε’ Δικαστική Περιφέρεια.

Υπηρέτησε τη θητεία του ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού και το 1974 υπηρέτησε για ένα χρόνο ως Υπηρεσιακός Δήμαρχος του Δήμου Αιγάλεω. Συμμετείχε, προήδρευσε και εισηγήθηκε σε διάφορα νομικά και δικαστικά συνέδρια και διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ανώτερων και Ανώτατων Δικαστικών Λειτουργών.

Διετέλεσε καθηγητής στην ανωτάτη πυροσβεστική σχολή, εισηγητής και πρόεδρος επιστημονικών συνεδρίων, μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, αντιπρόσωπος της Ελλάδας στη νομική επιτροπή της ΕΟΚ και μέλος της επιτροπής νομικής προστασίας.

Ως Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης μετέχει σε διεθνείς οργανισμούς για την καταπολέμηση της διαφθοράς όπως ΟΗΕ, ομάδα GRECO, κλπ και εκπροσωπεί την Ελλάδα σε διεθνή συνέδρια με θέμα τη διαφθορά και την καταπολέμησή της.