Δελτίο Τύπου Συλλόγου Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού ΑΕΠΠ (νυν ΕΑΔΗΣΥ) - 2/2/2023

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (νυν ΕΑΔΗΣΥ)

Λεωφ. Θηβών 196-198, Αγ. Ιωάννης Ρέντης, Τ.Κ. 18233

Τηλ. 6971799437 - e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 Δελτίο Τύπου

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΜΠΟΝΑΜΑΣ ΣΤΟΥΣ GOLDEN ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΑΔΗΣΥ

Ο μποναμάς αποτελεί δάνεια λέξη από την ιταλική (bona mano) και σημαίνει το χέρι του γονιού που δίνει ένα δώρο στο παιδί του. Ως άλλος υπέρ το δέον προστατευτικός γονιός, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κ.Τσιάρας κατέθεσε στις 18.01.2023 το νομοσχέδιο: "Διεθνής Εμπορική Διαιτησία - Ρυθμίσεις για τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και λοιπές επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης", στο άρθρο 59 του οποίου προβλέφθηκε η περαιτέρω αύξηση των αποδοχών της Προέδρου και των Συμβούλων της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) για δεύτερη φορά μέσα σε 7 μήνες. Με την ψήφιση αυτού του νόμου την 02.02.2023 από την κυβερνώσα παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και το Κίνημα Αλλαγής, μπορούμε να εξαγάγουμε τα παρακάτω χρήσιμα συμπεράσματα:

1. Οι μποναμάδες έρχονται νύχτα από τους υπουργούς αυτής της κυβέρνησης σε σχέδια νόμου, γιατί φοβούνται την κατακραυγή των εμπλεκομένων φορέων και της κοινωνίας. Όπως καταθέσαμε και στο σχετικό υπόμνημα στην Βουλή (αρ. πρωτ. 248/23.01.2023), θεωρούμε απαράδεκτο ότι το επίμαχο άρθρο 59 δεν περιεχόταν στην σχετική διαβούλευση του σχεδίου νόμου που ξεκίνησε στις 29.12.2022 και η οποία ολοκληρώθηκε στις 12.01.2023.

2. Λεφτά υπάρχουν, όχι όμως για όλους, αλλά για τους λίγους και εκλεκτούς, όπως είναι οι GOLDEN ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ της διοίκησης της ΕΑΔΗΣΥ. Τα 9 αυτά μέλη τοποθετήθηκαν στην διοίκηση της ΕΑΔΗΣΥ περί τα τέλη Σεπτεμβρίου 2022 και σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του ψηφισθέντος πλέον νόμου, η αύξηση των αποδοχών τους θα επιβαρύνει επιπλέον τον προϋπολογισμό της ΕΑΔΗΣΥ περίπου κατά 300.000 ευρώ ετησίως. Η διοίκηση της ΕΑΔΗΣΥ δεν έχει κλείσει καν 5 μήνες ζωής για να ισχυριστεί ότι έχει να επιδείξει τόσο σημαντικό έργο, ώστε να τεκμηριώνεται λογικά αυτή η αύξηση των αποδοχών της. Μάλιστα, επισημάναμε εγγράφως στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ότι τα στοιχεία που περιέχονται στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου σε ό,τι αφορά το πλήθος των προδικαστικών προσφυγών είναι ανακριβή. Από την άλλη πλευρά, για τους 45 υποαμειβόμενους ειδικούς επιστήμονες της ΕΑΔΗΣΥ (που προέρχονται κυρίως από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών-ΑΕΠΠ), η αιτούμενη εδώ και καιρό μισθολογική εξομοίωση με τους συναδέλφους τους στην ΕΑΔΗΣΥ που λαμβάνουν σχεδόν διπλάσιες μηνιαίες αποδοχές, προκαλεί επιβάρυνση στον προϋπολογισμό περίπου 900.000 ευρώ ετησίως. Δυστυχώς όμως, οι 45 ειδικοί επιστήμονες θεωρούνται πληβείοι από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κ.Τσιάρα και την διοίκηση της ΕΑΔΗΣΥ, επομένως δεν δικαιούνται την μισθολογική εξομοίωση, όπως σαφώς προβλέπει το Σύνταγμα, ωθούμενοι σε πολυετείς δικαστικούς αγώνες. Είναι αξιοσημείωτο ότι κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου την 02.02.2023 ο βουλευτής κ. Κ.Χήτας, όταν αναφέρθηκε στα μέλη της διοίκησης την ΕΑΔΗΣΥ, χρησιμοποίησε τον χαρακτηρισμό «Καρεκλοκένταυροι Κηφήνες» και δικαίως αναρωτήθηκε γιατί οι πιλότοι μας λαμβάνουν 1.000-1.100 ευρώ για να θυσιάζονται για την πατρίδα και γιατί οι γιατροί να μην αμείβονται καλύτερα ώστε να μην εγκαταλείπουν την Ελλάδα προς αναζήτηση καλύτερων απολαβών, επικρίνοντας την πάγια πρακτική της κυβέρνησης για τις επιλεκτικές αυξήσεις στους «δικούς» της.

3. Η κυβέρνηση επιβραβεύει την διοίκηση της ΕΑΔΗΣΥ με γενναία αύξηση των αποδοχών της, για την συνεχιζόμενη κακομεταχείριση των ειδικών επιστημόνων της ΕΑΔΗΣΥ. Την 22.09.2022 η προτεινόμενη από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κ.Τσιάρα για την θέση της Προέδρου, κ. Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, είχε δηλώσει δημοσίως στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων ότι: «[...] χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε το προσωπικό με όλα τα προσόντα που διαθέτει στις θέσεις που του πρέπουν...». Οι μετέπειτα πράξεις της κ. Ανδρονίκης Θεοτοκάτου από την θέση της Προέδρου της ΕΑΔΗΣΥ, διέψευσαν τις δηλώσεις της, καθώς εξακολουθούν έως σήμερα οι ειδικοί επιστήμονες της ΕΑΔΗΣΥ να εκτελούν αλλότρια καθήκοντα. Είναι χρήσιμη η υπόμνηση της τοποθέτησης του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτη Πικραμμένου (4η/10.03.2022 Συνεδρίαση / Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης με θέμα «Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του Σχεδίου Νόμου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης ”Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων”»), σύμφωνα με την οποία, η άσκηση αλλότριων καθηκόντων από τους Ειδικούς Επιστήμονες συνιστά κακομεταχείριση. 

02.02.2023 - Σύλλογος Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού ΑΕΠΠ (νυν ΕΑΔΗΣΥ)

ΕκτύπωσηΗλεκτρονικό ταχυδρομείο