Δελτίο Τύπου Συλλόγου Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού ΑΕΠΠ (νυν ΕΑΔΗΣΥ) 19/1/2023

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (νυν ΕΑΔΗΣΥ)

Λεωφ. Θηβών 196-198, Αγ. Ιωάννης Ρέντης, Τ.Κ. 18233

Τηλ. 6971799437 - e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Δελτίο Τύπου

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΥΞΑΝΕΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ (ΕΑΔΗΣΥ)

«Ολα τα ζώα είναι ίσα, αλλά ορισμένα ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα» είναι η πλέον εμβληματική φράση από την «Φάρμα των Ζώων», το αριστούργημα του Βρετανού συγγραφέα Τζορτζ Όργουελ που εκδόθηκε πρώτη φορά το 1945. Αυτή η φράση εν έτει 2023 είναι απόλυτα επίκαιρη και αποδίδει με ακρίβεια την τακτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να αυξάνει υπέρογκα τους μισθούς εκείνων που θεωρεί άξιους και να αφήνει σε κατάσταση σχεδόν πενίας τους αδιάφορους για αυτήν πληβείους-μισθωτούς, οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε κλίμα τρομακτικής ακρίβειας, αυξημένου πληθωρισμού και ανασφάλειας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης στις 18/1/2023 κατέθεσε σχέδιο νόμου με τίτλο "Διεθνής Εμπορική Διαιτησία - Ρυθμίσεις για τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και λοιπές επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης", στο Άρθρο 59 του οποίου προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των αποδοχών της Προέδρου και των Συμβούλων της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ). Είναι χρήσιμη η υπόμνηση ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου προβλέπει δεύτερη αύξηση των αποδοχών της Διοίκησης της ΕΑΔΗΣΥ μέσα σε λιγότερο από 7 μήνες, καθώς ήδη σε υπουργική απόφαση του περασμένου Ιουνίου (ΦΕΚ 517/23-6-2022) δημοσιεύθηκαν οι παχυλοί μισθοί της Διοίκησης ΕΑΔΗΣΥ: η Πρόεδρος της ΕΑΔΗΣΥ λαμβάνει 4.400 ευρώ μηνιαίως και οι Σύμβουλοι της ΕΑΔΗΣΥ λαμβάνουν 3.100 ευρώ μηνιαίως, πλέον μεγάλου μέρους των υψηλών συντάξεών τους, δημιουργώντας μία κατηγορία εκλεκτών και αρίστων golden συνταξιούχων.

Μετά την συγχώνευση των δύο ανεξαρτήτων Αρχών, της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ www.aepp-procurement.gr) και της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ www.eaadhsy.gr) που προβλέφθηκε στον Ν.4912/2022, στην νεοσύστατη ΕΑΔΗΣΥ υπηρετεί Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό (ΕΕΠ) δύο ταχυτήτων, διότι σ’ αυτήν, πέραν του ΕΕΠ της πρώην ΑΕΠΠ, που αμείβεται αποκλειστικά με το Ενιαίο Μισθολόγιο (περί τα 1.000 ευρώ/μήνα με την αναγνώριση του συναφούς μεταπτυχιακού του), απασχολείται ΕΕΠ της πρώην ΕΑΑΔΗΣΥ, το οποίο, επειδή προσελήφθη προ της εφαρμογής του Ενιαίου Μισθολογίου, λαμβάνει την προσωπική διαφορά, με αποτέλεσμα, παρόλο που έχει τα ίδια τυπικά προσόντα, το ίδιο γνωστικό αντικείμενο κι εκτελεί την ίδια εργασία με τους συναδέλφους του της πρώην ΑΕΠΠ, να έχει ιδιαιτέρως αυξημένες αποδοχές σε σχέση μ’ αυτούς, σχεδόν διπλάσιες. Η προκύπτουσα μισθολογική διαφοροποίηση αντίκειται στην αρχή της ισότητας, είναι δε και αντισυνταγματική, διότι σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 22 του Συντάγματος της Ελλάδος, όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας.

Ο Σύλλογος Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού ΑΕΠΠ (νυν ΕΑΔΗΣΥ) έχει επανειλημμένως ζητήσει την βελτίωση του μισθολογικού καθεστώτος του προερχομένου από την ΑΕΠΠ ΕΕΠ από τον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως κ. Παναγιώτη Πικραμμένο, τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, οι οποίοι συνυπογράφουν το κατατεθέν σχέδιο νόμου και εκφράζει έντονα την διαμαρτυρία του για την άνιση αυτή αντιμετώπιση και για την παντελή απουσία βούλησης για την βελτίωση του μισθολογικού καθεστώτος του ΕΕΠ. Επίσης, εκφράζει την απορία του για τους λόγους τους οποίους ώθησαν την κυβέρνηση στην λήψη αυτής της απόφασης, εν μέσω άτυπης προεκλογικής περιόδου, προκαλώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα και αναρωτάται για τα βαθύτερα κίνητρα της κυβέρνησης. Πώς συμβαδίζει το σχέδιο νόμου με τo τρίπτυχο «Συνέπεια-Συνέχεια-Σταθερότητα» που διατυμπανίζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Γιατί δεν εξομοιώνει τους μισθούς μας με τους μισθούς του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού του ΑΣΕΠ, όπως κάνει για την διοίκηση της ΕΑΔΗΣΥ στο κατατεθέν σχέδιο νόμου;

19.01.2023 - Σύλλογος Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού ΑΕΠΠ (νυν ΕΑΔΗΣΥ)

ΕκτύπωσηΗλεκτρονικό ταχυδρομείο