Τέλεση 2ης Επιστημονικής Ημερίδας ΟΕΑΑ στις 15-01-2014

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Ανεξαρτήτων Αρχών (ΟΕΑΑ) διοργάνωσε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.) τη 2η Επιστημονική Ημερίδα της με θέμα «O Θεσμός των Ανεξαρτήτων Αρχών στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση: Αποτίμηση, Κριτική, Προοπτικές».

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της ΟΕΑΑ, κ. Γιώργος Καββαδάς, ο οποίος επεσήμανε στην εισαγωγική του ομιλία ως κομβικά σημεία, απαραίτητα για την αποτελεσματική λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών, τα εξής: Την τήρηση των συνταγματικών επιταγών ως προς την έγκαιρη επιλογή των Μελών των Διοικήσεων των Αρχών από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια της Διοίκησης στις Αρχές και να αποφεύγονται λύσεις όπως οι πολύμηνες παρατάσεις θητείας που τελικά υπονομεύουν την ίδια την αποτελεσματικότητα των Αρχών, ανοίγοντας το δρόμο για δικαστικές προσφυγές με σκοπό την ακύρωση των αποφάσεών τους, ακύρωση δηλαδή του έργου τους.  Επίσης, τη διασφάλιση της υπηρεσιακής και μισθολογικής εξέλιξης του προσωπικού των Αρχών, βάσει στοχοθεσίας, με σκοπό την ηθική και υλική ανταμοιβή των υπαλλήλων των Αρχών που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες..

Χαιρετισμούς και ομιλίες προς τους συνέδρους απηύθυναν οι κ.κ. Π. Παυλόπουλος, Βουλευτής ΝΔ, Κ. Τριαντάφυλλος, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Ν. Βούτσης, Α. Μητρόπουλος, Θ. Δρίτσας, Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, και Χ. Κατσώτης, Βουλευτής ΚΚΕ. 

Στην Ημερίδα έλαβαν μέρος με εισηγήσεις τους μία πλειάδα διακεκριμένων προσωπικοτήτων που εκπροσωπούν, μεταξύ άλλων, την Πολιτεία (Χ. Τσαβδάρης, ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων), τις Ανεξάρτητες Αρχές (Λ.Σ. Ρακιντζής, Γ. Βέης, Δ. Κυριτσάκης, Λ. Αλεξίου, Κ. Λουρόπουλος, Δ. Ράικος, Γ. Λάγαρης ), την Ακαδημαϊκή κοινότητα (Β. Κονδύλης), τις Καταναλωτικές Οργανώσεις (Ε. Αλευρίτου, Ν. Βασιλάκος), καθώς και παράγοντες της Αγοράς (Γ. Στεφανόπουλος, Π. Παπασταματίου, Κ. Φωτόπουλος)

Τα κύρια συμπεράσματα της ημερίδας έχουν ως εξής:

(1) Οι Α.Α. δημιουργήθηκαν με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης.  Η αποτίμηση είναι θετική, καθώς πέτυχαν ως φιλοσοφία αλλά και ως λειτουργία.

(2) Οι Α.Α. αποτελούν θεσμό που διευρύνει τη δημοκρατία και όχι θεσμό υποκριτικής υποκατάστασης δημοκρατικών ελλειμμάτων. Η συνεχής δημιουργία νέων Αρχών θα φαλκιδεύσει τη μέχρι σήμερα επιτυχία του θεσμού.

(3) Η Πολιτεία πρέπει να ενισχύσει τις θεσμικές εγγυήσεις προς τις Α.Α., τη δημοσιονομική και λειτουργική αυτοτέλειά τους και να προβλέψει τη λογοδοσία αυτών στα αρμόδια όργανα της Βουλής και την κοινωνία.

(4) Βασική παράμετρος επιτυχίας του έργου των Α.Α. είναι το υψηλών προσόντων στελεχιακό δυναμικό τους. Η Πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα ώστε να μετριασθεί η αιμορραγία των Αρχών λόγω της αποχώρησης στελεχών τους εξαιτίας του κλίματος εργασιακής ανασφάλειας και των χαμηλών αμοιβών τους.

(5) Το μέλλον των Α.Α. είναι συνυφασμένο με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους, την εξωστρέφειά τους και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό τους

Oι ομιλίες και οι παρουσιάσεις θα είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο της ΟΕΑΑ.

Επίσης,  τα πρακτικά του Συνεδρίου θα αναρτηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στην ιστοσελίδα της ΟΕΑΑ.  ________________________________________________________________________________________________________________________________________
Για περισσότερες πληροφορίες:   κ. Γ. Καρίμαλη, Ειδικό Γραμματέα Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, τηλ. 21 06151013, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΕκτύπωσηΗλεκτρονικό ταχυδρομείο