Οι Ανεξάρτητες Αρχές αποτελούν διέξοδο στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Ανεξαρτήτων Αρχών (ΟΕΑΑ) διοργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.) την 1η Επιστημονική Ημερίδα της με θέμα «Ανεξάρτητες αρχές (Α.Α.) στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση».

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης. Κατά την ομιλία του ο κ. Καστανίδης χαρακτήρισε τις Ανεξάρτητες Αρχές ως εξαιρετικά χρήσιμο θεσμικό όργανο, επαίνεσε την προσφορά τους και υποστήριξε την ανάγκη ενίσχυσης της διοικητικής και οικονομικής τους ανεξαρτησίας. Περαιτέρω τόνισε τη σημασία των Αρχών ως φορέων άσκησης δημόσιας εξουσίας και τη συμβολή τους στη διασφάλιση των δικαιωμάτων του Πολίτη.

Χαιρετισμούς στους συνέδρους απηύθυναν οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων κ.κ. Αντώνης Σκυλλάκος, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, Ιωάννης Κοραντής, Βουλευτής Επικρατείας του ΛΑΟΣ και Χρήστος Μαρκογιαννάκης βουλευτής Χανίων ως εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΑΑ, κ. Γιώργος Καββαδάς,  επεσήμανε στην εισαγωγική του ομιλία την ανάγκη δέσμευσης Πολιτείας, Αρχών και Εργαζομένων σε έναν οδικό χάρτη για το μέλλον του θεσμού, ο οποίος θα στηρίζεται σε έξι κρίσιμους πυλώνες : α) την Ανεξαρτησία των Αρχών, β) την Οικονομική αυτοτέλεια, γ) τη Θεσμική Λογοδοσία, δ) τη Θεσμική ευπρέπεια, ε) τον Εκσυγχρονισμό πλαισίου και διαδικασιών και στ) τους Εργαζόμενους των Αρχών.

Στην ημερίδα έλαβαν μέρος με εισηγήσεις τους διακεκριμένες προσωπικοτήτες που εκπροσωπούν, μεταξύ άλλων, την Πολιτεία (κ.κ. Μ. Παπαϊωάννου, Π. Παυλόπουλος, Σ. Κάτσικας), τις Ανεξάρτητες Αρχές (κ.κ. Γ. Βέης, Χ. Γεραρής, Ε. Ζερβέας, Α. Λαμπρινόπουλος, Δ. Κυριτσάκης, Λ-Σ. Ρακιντζής, Κ. Σπανού, Μ. Σακκάς, Α-Ι. Μεταξάς, Π. Τσαντίλας), την ακαδημαϊκή κοινότητα (κ.κ. Ν. Αλιβιζάτος, Θ. Φορτσάκης), συνδικαλιστικούς φορείς, επιμελητήρια και παράγοντες της αγοράς (κ.κ. Χ. Βαρσάμης, Κ. Μίχαλος, Χ. Σπίρτζης, Γ. Στεφανόπουλος, Σ. Παπασπύρος).

Η πρώτη ενότητα της Ημερίδας είχε ως θέμα της το βαθμό ανεξαρτησίας που απολαμβάνουν οι Ανεξάρτητες Αρχές, θίγοντας ζητήματα συνταγματικής κατοχύρωσης, καθώς και οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας. Στη δεύτερη θεματική ενότητα, συζητήθηκαν οι μηχανισμοί ελέγχου και τα όρια του πεδίου δράσης των Ανεξάρτητων Αρχών ενώ η τρίτη ενότητα επικεντρώθηκε στις κοινές επιδιώξεις και τις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας ανάμεσα στους εργαζομένους, τα συλλογικά όργανα και τις διοικήσεις.

Oι ομιλίες και οι παρουσιάσεις είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο της ΟΕΑΑ: www.oeaa.gr. Επίσης,  τα πρακτικά του Συνεδρίου θα αναρτηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. ________________________________________________________________________________________________________________________________________
Για περισσότερες πληροφορίες:   κ. Γ. Καρίμαλη, Ειδικό Γραμματέα Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, τηλ. 21 06151013, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΕκτύπωσηΗλεκτρονικό ταχυδρομείο